Lydnad, precision och konsekvent arbete

Sitter i bilen på väg hem efter en lärorik träningsdag hos Pether Markne, lydnad och precision stod överst för dagen. Carla glänste och hoppade verkligen super, eller super i mina och säkert många andras ögon i alla fall. Vi blev snabbt nedtagna på planeten jorden och när vi fick hjälp att dela upp en annars lätt och simpel övning i små delar så blev det betydligt svårare men resultatet häpnadsväckande. Uppvärmningen skötte vi självständigt, som vanligt. Jag började på böjtspår i hennes lätta (svaga) varv, och drev henne fram till ett stöd. Hon kändes fin, växlar lite i varven, fortfarande jobbar på stödet som tar en stund att få. En stor och långlinjerad häst som hon är kräver att komma igång under uppvärmningen, länga ut sitt steg, trampa på och inte bli spänd. Sedan samlades vi och red på diagonallinje med ställd häst, mjukt ut på medellinjen i fortsatt öppna under ganska kraftig framåtdrivning. Redan här känner jag att carla behöver driva bättre och sätta sig bättre bak vilket är en förutsättning för att hon ska kunna hoppa de hinder som väntas av oss senare.
Jobbar med cavalettiblock övar precision, byten, kunna reglera sprången, hoppa i förvänd, rättvänd galopp osv. Lovar det är svårare än det låter, och svårt utan att slita på hästen över "hinder".
Vi hoppar sedan en linje fram och tillbaka ett flertal gånger en och en tills allt sitter. Cavaletti 8 m till oxer 8 m till cavaletti. Två jämna språng i rättvänd galopp, efter ett antal språng, halter och skritt övergångar så satt det som en smäck. Hon väntade och jag kunde till och med lägga lite ben om mot oxern på slutet och ändå landa i balans på sina två språng till cavalettit och nu börjar det bli högt också ska ni veta, håll i hatten säger jag bara!
Avslutningen fick vi lite bakläxa på. Koppelräck 2 språng koppelräck 1 språng oxer till oxer på 5 korta.. Tappade räkningen på halter innan sista. Men som pether sa med en så fin och försiktig häst så får inget lämnas åt slumpen!
Tar med mig de orden hem och jobbar vidare på dressyrarbetet samt två cavaletti övningar jag fick i uppdrag att jobba med.
Längtar till helgen då jag ska föra inspirationen vidare!