Tränare och ridlärare

Hej igen!
I veckan var jag på C-tränar utbildning på RS strömsholm, roliga och intresanta dagar. Redan under första morgonpasset kom frågan och diskutionen upp om vad som skiljer en tränare och en ridlärare. Skillnaden tycker jag som arbetar som båda delarna är egentligen inte speciellt stor men som ridlärare har man oftast större och fler ansvarsområden. En ridlärare behöver kunna nästan allt med betoningen på allt. Du har ofta större grupper, behöver kunna anpassa dig efter helt olika typer av ryttare och människor på mycket varierande ålder och nivå och framför allt variera dina mål med grupperna så alla blir nöjda och får det ridning är för just dem. Alla har inte som mål att rida höga klasser i hoppning eller dressyr, många har inte som mål att vara på en tävlingsbana över huvud taget. Hur inspererar man då? Lägger upp en bra nivå, är kaffet efter och den sociala biten med gruppen och hästarna i stallet lika viktig som själva ridningen? Man måste helt enkelt analysera fråga och följa upp. Där mellan kommer elever som aldrig klappat en häst till elever som verkligen önskar att tävla, och då att tillägga kanske helst igår. Målet för dagen är allt från att få hästen till att gå framåt i skritt till att lära ut hur man rider lätt eller gör första galoppen, att hoppa banor, rida skolor och ja allt där mellan. Som ridlärare har du den stora bredden, du behöver också kunna teorin, häst och ridlära, foder, utrustning, stallskötsel, logistik osv. Det förväntas att du vet svaret på precis allt som har med häst att göra. Sen behöver alla en häst som passar, även här har vi olika individer som ska anpassas så "rätt ryttare hamnar på rätt häst" kan vara lite av ett pussel men tro mig man lär sig snabbt olika ridstilar och vad som passar bäst till vem. Det kära vänner var bara själva ridlektionen sen har vi allt runt ikring. Något mer tänkte jag inte gå in på just nu men tror ni förstår på ett ungefär, ta ansvaret du har för din häst och ditt stall gångra sedan med 20 så börjar vi närma oss. Ridlärare är fantastiska!
Som tränare då, ja ganska lika men ändå inte riktigt på samma sätt. Som tränare är du oftast mer resultat inriktad i din träning. Här blir det också mer fokus på ekipage istället för som på ridskolan där det oftas är mer ryttar träning. Här behöver du vara uppdaterad på tdb, TR, lag osv. Hålla koll på var dina elever tävlar ge feedback från varje tävling och följa upp med träning utifrån det. Anpassa träning efter tävlingsmål och tävlingsplanering. Fokusera mycket också på kost, kondotion och mentalträning. Göra klara långsiktiga mål samt delmål och en hållbar tävlings och träningsplsnering. Hjälpa eleven till ett bra team med bra veterinär, hovslagare foderrådgivare osv. Samt det viktigaste att hålla sig uppdaterad och ständigt vara hungrig på ny kunskap.
Det är nog skillnaden för mig men undervisnings mässigt så är det precis samma mål, alla ska ha roligt och få ut så mycket som möjligt av sin lektion. Vi finns här för att lära och hjälpa just dig!
Ses i vardagen!